Avsnitt 2, VÄXBO LIN

Lin är Hälsninglands landskapsblomma och tidigare har tillvekrningen av linne varit stor i området. Men som med annan tillverkning har det mesta numera flyttat utomlands. I dagens avsnitt av Sypodden träffar vi Hanna Bruce som tillsammans med sin man Jacob äger linnefabriken Växbo Lin. Växbo lin går mot strömmen och är ett expanderande företag som erbjuder hellinneprodukter för hemmet som är vävda i den egna fabriken mitt i Hälsningland. Vi får veta allt om hur tillverkningen går till, vad som är speciellt för linneprodukter och hur man ska ta hand om dem, hur det är att arbeta med textilindustri i glesbygden och vi får också veta hur man manglar en handduk utan mangel.

Hemsida: http://www.vaxbolin.se/

Webbshop: http://www.vaxbolin.se/produkter/

Instagram: @vaxbolin

Facebook: @vaxbolin

Hanna Bruce i fabriksbutiken

En sådan här fin linnehanduk kom Linnea hem med efter besöket på Växbo. Har använts med idogt sedan dess – torkar snabbt och lätt att ta med till stranden. Linnea köpte sin på andrasorteringen som bara finns i fabriksbutiken i Växbo.

Hanna visa mätaren som säger hur många meter tyg som vävts.

Med speciella skrivmaskins-liknande maskiner tillverkas hålkort. Dessa talar om för vävmaskinen hur mönstret i tyget ska bli.

Här vävs de populära disktrasorna.

Alla produkter manglas för att bli mjuka och glansiga.

Lin i blom

En reaktion på ”Avsnitt 2, VÄXBO LIN

  1. Jag älskar era linprodukter. I juli var jag hos er och köpte en handduk och en påse spilltyg. Handduken har blivit fint överdrag på gungstolen med lintoffsar spillbitarna blev småhandukar till barnbarnens små händer och på gång är en liten väska. Marie??❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *