Avsnitt 5, FOLKDRÄKTER

Den här veckan ägnar Sypodden sig helt åt folkdräkter. Vi är i Hälsningland och först ut ett möte med Susanne Klingefors i Delsbo. Susanne är textilansvarig på Hälsinglands museum och vi får lära oss vad en folkdräkt är, när användes de förut och när används de idag, hur ser de ut och vad består de av och tips för den som vill lära sig mer om folkdräkter. Folkdräktstemat fortsätter sedan med ett besök hos Marta Trolin i Forsa utanför Hudiksvall. Marta är folkdräktssömmerska och delar kunskap med oss som sitter såväl i huvet som i hennes hjärta och händer. Vi frågar Marta vad folkdräkten står för och betyder idag, varför är det så viktigt att bära vidare ett kulturarv, hur går det till att sy en folkdräkt – vad kostar det och hur lång tid tar det? Hur lär man sig att sy folkdräkter och vilken ska man välja, om man nu vill tillverka sin egen?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *